Sol, snøkunst og samefolkets dag i Ishavsbyen Tromsø

Av Heidi Rudolfsen

Sola er tilbake og i Tromsø feires gjensynet med ferske solboller med strøsukker. Like viktig er feiringen av at vi også denne gangen klarte oss gjennom den lange mørke tida her nord.

Mørketida, den tida med to hele måneder uten en eneste solstråle. Uten det som av mange omtales som normalt dagslys. Men det er jo ikke sånn at vi ikke har noe form for lys når det er som mørkest i november og desember.

Telegrafbukta på Tromsøya en klar desemberdag Foto: Heidi Rudolfsen

Vi har mørketidslyset. Å leve i, og under mørketidslyset er vanskelig å forklare. Det må nesten oppleves. De korte timene som kan minne om dagslys på en klar kald dag er intense, sterke, fargerike, varme og uforglemmelig. Så er det brått over, og vi vet ikke når et lignende mørketidsøyeblikk er tilbake.

Med januar kommer sola, og med februar hilses det klare skarpe vinterlyset velkommen. Lyset som gjør at vi virkelig våkner, og det verker i lysømfintlige øyer.

Tromsø havn Foto: Heidi Rudolfsen

Landskapet hviler under hvit snø, og temperaturmåleren peker på heftige kuldegrader. Byen på den lille Tromsøya viser seg fra den siden som kanskje beskriver navnet aller best. Ishavsbyen.

Tromsø sentrum Foto: Heidi Rudolfsen

På den lyse sida av vinteren feires Samefolkets dag den 6. februar. I Tromsø markeres Samefolkets liv, historie og kultur i en hel uke med ulike arrangementer. Det er stor aktivitet gjennom det som har etablert seg som en årlig tradisjon, og som har fått navnet Samisk uke.

Foto: Heidi Rudolfsen

Hele uka er en stor lavvo på Stortorget i Tromsø åpen for alle. Både Tromsøfolk og turister er velkommen inn for en kopp bålkaffe. Tradisjonell samisk mat og reinkjøtt selges, og du kan få en smak av bidos, samisk festmat. Ulike boder tilbyr duoddji, samisk kunsthåndverk for salg.

Nils Hætta (t.v) er ansvarlig for Samisk uke Foto: Heidi Rudolfsen

I denne uka arrangeres kunstutstillinger, foredrag, workshops, NM i lassokasting, reinkappkjøring og vintermarked på torget. Det medfører et yrende folkeliv i byen og på Stortorget i Tromsø. Les mer om Samisk uke her.

Foto: Heidi Rudolfsen

Tromsø internasjonale snøfestival er en nokså ny happening i vinterbyen. Det er i år fjerde gang det arrangeres snøfestival i Tromsø. Første året vi ble kjent med imponerende snøfigurerer på torget var i 2013.

Liten gutt med stort hjerte Foto: Heidi Rudolfsen

Arktisk inspirasjon er temaet de åtte deltagende lagene i år har fått i arbeidet med å snøskulpturene i Tromsø. Skulpturene er lyssatt, og bidrar til en spesiell stemning på torget på kveldstid.

Foto: Heidi Rudolfsen

De flotte isskulpturene var i starten et privat initiativ, men er nå blitt en tradisjon som støttes av både Tromsø kommune og Tromsø sentrum. Det gir Tromsøfolk et håp om snøkunst også neste vinter.

Foto: Heidi Rudolfsen

I avisa Nordlys forteller ordføreren om snøfestivalen som er i ferd med å befeste seg i Ishavsbyen; – Dette kommer til å bli en fantastisk flott attraksjon for byen, sier ordfører Kristin Røymo som var til stede da snøkunstnerne startet arbeidet med snøhaugene.

Lagene som i år har forvandlet nordisk snø til kunst er fra Norge, Russland, Thailand, Storbritannia, Finland, Italia, Tyskland og Ukraina. Hvert lag bestod av tre personer. I utgangspunktet er det de samme lagene som har deltatt på tidligere snøfestivaler i Tromsø, med noen utskiftninger.

Foto: Heidi Rudolfsen

Tromsøbyen har gitt gode opplevelser i overgangen til det nye året. Vi må selvfølgelig ikke glemme TIFF – Tromsø internasjonale filmfestival og musikkens Nordlysfestival. Les mer om TIFF her. Les mer om Nordlysfestivalen her.