Og så må du spørre! – Hva er hypotyreose?

Av Heidi Rudolfsen

Jeg har ventet på en passende anledning for å skrive om hypotyreose. Inspirasjonen skulle vise seg å komme litt brått på en regnfull novemberkveld. Like overraskende var det at inspirasjonen kom gjennom et møte med en litt over gjennomsnittet frampå middelaldrende mann.

Den godt voksne karen har rapportert og skrevet fra inn -og utland gjennom en lang karriere i Aftenposten og A-Magasinet. Han har skrevet en rekke artikler og bøker. Helt tilfeldig introduseres jeg for hans bok » …og så må du ikke spørre». Boka skiller seg litt ut i rekken av hans andre bøker, – og jeg blir nysgjerrig.

Etter å ha pløyd meg gjennom forord og bokens første kapittel, – er jeg med. Den tørrvittige jorunalisten har noe å fare med, og jeg er mer enn interessert i å høre på historien han forteller. Han forteller troverdig, treffende og sylskarpt om et tema som har betydning for meg, og et ukjent antall andre kvinner i Norges land.

Forfatteren og journalisten Per Egil Hegge ble på 1980 og 1990 – tallet anklaget for å være for frampå og krass i kritikken av Norges legestand vedrørende behandlingen av mennesker med sykdommen hypotyreose, og kritikken var særlig rettet mot behandlingen av kvinner med denne sykdommen. Hvorfor denne personlige interessen for hypotyreose, Hegge?

Hegge forteller i boken sin: «Utover etterjulsvinteren, våren og sommeren 1984 begynte Birgit, min kone, å skrante. Forandringene var nesten umerkelige, men på ettersommeren var det tydelig at hun var blitt trettere. Hun hadde nesten mistet matlysten og spiste lite, men gikk likevel opp i vekt. Hun behøvde langt mer søvn enn tidligere, hun var plaget av muskelsmerter, særlig i bena, hun slet med en forstoppelse og abnormt sterke menstruasjonsblødninger. Hun frøs, det ble en vanlig foreteelse at hun lå på sofaen og hakket tenner, enda hun hadde tre ulltepper over seg og stuetemperaturen var rundt 25 grader.»

En kjent professor uttalte om Hegge i en TV-debatt at Hegge nok hadde gjort mye bra, men at han av og til snakket med litt høy stemme. Hegge svarer slik:  – Det kunne jeg ikke helt avvise, men noe av problemet var jo at de ikke hørte noe særlig de fire årene hvor jeg bare hvisket. 

Jeg har selv erfart at det noen ganger gir ønsket effekt å hviske. Andre ganger, når saken er av det viktige slaget, kan det være nødvendig å ta i bruk utestemme.

Mannen, Per Egil Hegge, oppdaget nemlig for mange år tilbake noe grunnleggende viktig. Erfaringen om hvordan hans familie og syke kone ble behandlet, bidro til at han valgte å gå i kamp. Han stod med rak rygg i kampen på vegne av sin kone, og kvinner med stoffskiftesykdom og hypotyreose. I starten av boken forteller han hvorfor.

«Jeg har vært i tvil om jeg burde – og kunne – skrive historien. I dens mange fasetter, dens oppturer og nedturer, i svingninger mellom fortvilelse, optimisme, nysgjerrighet og håp, har jeg levd med den siden 1984, og jeg skjønte i det minste at jeg måtte ha en viss avstand til den før jeg ville være i stand til å gi den en brukbar form. Når jeg til slutt har valgt å feste den på papiret, er det av tre hovedgrunner: Jeg tror den utgjør en viktig, om enn liten del av Norges medisinske historie. Dernest tror jeg den kan tjene til å belyse hva som kan skje hvis autoritære, befestede strukturer, hva enten de finnes på det medisinske eller andre fagfelter, får herske og herje som de ønsker.  For det tredje – og det er det viktigste – tror jeg den kan være til stor hjelp for noen av dem som i nåtid og fremtid må slite med denne gruppen sykdommer, skjoldbruskkjertellidelser».

I desember 2014 opereres jeg for struma, og fikk fjernet halve skjoldbruskkjertel på grunn av knute/kul i kjertelen (Thyroidea). Det samme skjedde med Hegges kone. Det var helt tilfeldig at min kul ble oppdaget da jeg var hos øre/nese/hals spesialist for øreproblemer. Hvor lang tid ville det gått før jeg hadde oppdaget kulen selv?

Jeg fikk høre at det var en viss risiko for kreft, og kulen måtte ut for nødvendig undersøkelse. Den andre delen av skjoldbruskkjertelen er fortsatt der, men det er usikkert hvor lenge den klarer å produsere tyroksin. Stoffskiftet og produksjonen av hormonet tyroksin er definitivt endret. Og det merkes.

I romjulen informerte kirurgen som opererte meg over telefon at kulen heldigvis var godartet, og jeg kunne slippe et langt og engstelig utpust. Operasjonen var mitt første møte med skjoldbruskkjertelen og stoffskiftesykdom, og diagnosen hypotyreose som følger med.

fullsizeoutput_2aa8

Og så må du spørre! – Hva er hypotyreose?

Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er en liten kjertel ved strupehodet på halsen. Den produserer hormoner som føres med blodstrømmen til celler i hele kroppen. Det viktigste hormonet kalles tyroksin. Tyroksin kontrollerer stoffskiftet i kroppen.

Hypotyreose er en sykdom som skyldes for lav mengde stoffskiftehormon fra skjoldkjertelen til blodet og alle kroppens celler. Om thyroidea ikke produserer nok hormoner, er det vanligvis fordi den har blitt angrepet av kroppens eget forsvarssystem. Årsaken til at dette skjer, er ikke fullt ut kjent. Sykdommen beskrives derfor som en autoimun sykdom.

Hypothyreose og lavt stoffskifte kan gi en rekke symptomer. Blant annet slapphet, muskelsmerter, depresjon og hukommelsessvikt. Medisinering har som mål å fjerne symptomer og plager forbundet med sykdommen.

Sykdomstviklingen kan gå langsomt og nesten umerkelig, og i tidlig fase kan en person med hypotyreose være helt uten symptomer. Etter hvert kan symptomer kommer fra ulike organer i kroppen, og sykdommen framstår derfor med et betydelig mangfold av plager.

Forekomst av hypotyreose i den voksne befolkningen er ca. 3%.  I 2014 fikk 6.3% kvinner og 1.4% menn i Norge medisin for behandling for hypotyreose. 

Når hypotyreose er diagnostisert og behandling påbegynt, skimtes håp om stigende form, og et inderlig ønske om å bli friskere. Jeg var heldig å få en realistisk informasjon om at tilfriskning vil ta tid, og at dosen med Levaxin (tyroksinhormon) startes lavt, for så å øke forsiktig for å hindre overdosering. Denne prosessen tar tid. Flere måneder, og noen ganger et helt år. Mange blodprøver og kontroller forteller om det går rett vei.

Hegge forteller: «– Jeg gikk ut av professorens kontor med resepten i hånden og følte meg som en triumfator. Nå skulle jo Birgit bli frisk. For de legene jeg hadde snakket med – det var på dette stadium ikke så mange – hadde fortalt meg at når man bare begynte å ta tyroksin, ville tingene ganske snart rette på seg. Det hender de gjør det, men at de alltid gjør det, og at de gjør det raskt, har vært bare en av mange feiloppfatninger som har vært utbredt og nærmest sementert i store deler av det norske medisinske miljøet».

De viktige erfaringene

Det er lett å overse symptomene ved lavt stoffskifte. De er ofte milde og vage. De samme symptomene kan forekomme ved en rekke andre sykdommer og tilstander. Av grunner vi ikke kan gjøre rede for har særlig kvinner gjennom de siste 30 årene forsøkt å formidle skrantende helse, redusert livskvalitet og en følelse av å være et synkende skip til lege.

Mange opplever at de ikke har fått den hjelpen de var i behov for. Forklaringen som seiler opp ved erfaringene, er at særlig kvinners difuse helseproblemer ikke alltid tas på alvor.

Erfaringen baserer seg på at kvinner utgjør den største andelen av de som får hypotyreose, og at diagnosen også i dag omtales som en typisk kvinnelidelse. Mange kvinner lider i stillhet. Mange i årevis. Hegge forteller om møter med kvinner som har strevd med å bli tatt på alvor:

» En kvinne som arbeidet i skolen, var blitt så glemsom at hun avsluttet hver undervisningstime med å skrive ned hva hun hadde gjennomgått med klassen. Når hun kom frem til lærerværelset, hadde hun glemt det. Hun var fortvilt, både over en tilstand som stadig ble verre, og over at legen blankt avviste henne når hun forsøkte å forklare at noe var galt. For tallverdiene fra prøvene var jo normale. Etter hvert støtte jeg på mange slike tilfeller….»

fullsizeoutput_2aad

De vanligste symptomer ved  hypotyreose og lavt stoffskifte

Hypotyreose er oftest en livsvarig sykdom som krever daglig medisinering. Tilstanden kan endre seg, og behovet for justering av dosen tvinger seg fram med ujevne mellomrom. Det krever kjennskap til egen kropp, og evne til å fange opp når kroppen begynner å slite og krangle. Da er det på tide å sjekke om du har tilstrekkelig dose med hormoner via medisin, – og så tar det tid før det merkes bedring.

I lys av egne og andres erfaringer, Per Egil Hegges erfaringer, – har jeg en oppfordring å komme med. Fra nå av er det slutt på å ikke spørre. Det er lov å ta i bruk utestemme. Du må spørre! Hva er stoffskiftesykdom? Hva er hypotyreose? 

Dette er noen av symptomene du kan se etter:

 • Tretthet og depresjon
 • Slapphet
 • Treghet
 • Muskelsmerter
 • Tørr hud
 • Vektøkning
 • Hevelse rundt øynene
 • Frysninger
 • Forstoppelse
 • Uregelmessig menstruasjon
 • Konsentrasjonsvansker
 • Problemer med hukommelse
 • Heshet

Ved manglende behandling av lavt stoffskifte, kan symptomene gradvis forverres.                              

Ærespris til Per Egil Hegge

Norsk Thyreoideaforbund (NTF) har opprettet en egen ærespris. Forbundets første ærespris ble tildelt Per Egil Hegge, den 23. mai 2006.
Hegge fikk prisen for den innsatsen han gjennom en årrekke har gjort for å sette fokus på behovet for at personer med sykdom i skjoldbruskkjertelen skal få en tidlig diagnose og god nok behandling.

Takket være Per Egil Hegges banebrytende arbeid i 1990-årene er temaet i perioder på dagsorden. Han startet sitt arbeid på bakgrunn av egne erfaringer med at en i hans nærmeste familie slet for å få diagnosen hypotyreose. Hans arbeid var en av årsakene til stiftelsen av Norsk Thyreoideaforbund i 1990.

Hegge skapte debatter i media, holdt foredrag, deltok på møter landet rundt og tok et kraftig oppgjør med det medisinske fagmiljøet. Han utga også en bok om sine erfaringer med tittelen ”Og så må du ikke stille spørsmål”. Boken er helt utsolgt fra forlaget. Han har også en rekke ganger holdt foredrag for medisinstudentene ved de ulike medisinske fakultet. 

Kilde Wikipedia

Link til Hegges bok ligger nederst på siden under referanser. Anbefales!

Referanser 

 Per Egil Hegge, Oslo. 2000. Bok; «…og så må du ikke spørre».

Per Egil Hegges bok finner du her:  Hegges bok.

Per Egil Hegge: Wikipedia

Thyroidea nettside

Helsebiblioteket

Helsenorge.no

NHI.NO  

_______________________

Og så må du spørre! Hva er hypotyreose? – er en av flere artikkler som handler om å leve med sykdom. Les mer her:

Når sykdom rammer mitt barn
Hva er fatigue?

 

 

 

 

Reklamer

En kommentar om “Og så må du spørre! – Hva er hypotyreose?

 1. Tilbaketråkk: Hva er fatigue? – Ny utsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s