Høyt, luftig og skummelt på Gorsabrua

Av Heidi Rudolfsen

Gorsajuvet er et av Nord-Europas dypeste juv. Over det 153 meter dype juvet ligger Gorsabrua. Rett som en linjal. Fra Gorsabrua kan det se ut som innerste del av Kåfjorden har revnet på langs. Bratte skarpe fjellvegger står som skåret med kniv. Fra Gorsabrua hopper folk. Rett ut i et dypt svart vått juv. Kun festet i et strikk.

Gorsajuvet øverst i Kåfjorddalen i Nord-Troms er et av Nord-Europas dypeste juv. Fra sør renner Gorsifossen 140 meter i fritt fall ned i dypet. Det vanvittige landskapet er tilgjengelig for de aller fleste av oss, fordi området har gode oppmerkede stier. I tillegg binder Gorsabrua sammen to nettverk av stier for vandring i fjellene i Nord-Troms.

fullsizeoutput_2948

Kåfjorddalen sies å være et av Norges tørreste steder. Dette skaper et godt terreng og gode forhold for å gå i fjellet. I området er det laget flere stier og grusveier i tilknytning til anleggsveien opp på fjellet, og i området rundt Ankerlia.

Fra Birtavarre kjører vi inn i Kåfjorddalen. Innerst ligger hus og gårder tett sammen på frodige grønne gressvoller. I Ankerlia øverst i dalen ligger restene etter et gammelt gruvesamfunn. I dette gruveamfunnet bodde det mange folk og det fantes sågar en egen skole. I 1919 ble imidlertid malmverket nedlagt, og i dag gjenstår bare fredede ruiner av bygningene. fullsizeoutput_294cVi velger den enkleste veien opp mot Gorsajuvet. Vi følger grusveien på venstre sida elva, og kjører opp anleggsveien til anvist parkeringsplass. Ruta forkorter lengden på turen litt, og vandringen videre innover dalen og fjellet er lett. Denne ruta kan de aller fleste gå, den har ingen store stigninger og stiene er gode.

Stien består av grus, flat stein og tørr skogsbunn. Området er åpent og oversiktlig. Her finnes gapahuk og benker hvor det er mulig å ta en hvil eller en kaffepause. Etter en behagelig rusletur i grønne fjellsider viser tydelige skilt veien mot Gorsabrua.

fullsizeoutput_295a

fullsizeoutput_297a

Vi skimter etter få minutter Gorsjajuvet og Gorsabrua. Brua ligger rett som en linjal mellom fjellsidene. Det enorme fossejuvet strekker seg 4-5 kilometer langs elva Guolasjohka, og er 153 meter dyp der brua strekker seg over juvet. Naturområdet ved juvet og brua er blitt et populært turområde på grunn av den spektakulære plasseringa brua har. Det er nettopp det som gjør at også vi befinner oss her. Men vi er nesten helt alene ved brua. Vi møtte kun en håndfull vandrere på turstien akkurat denne dagen.

fullsizeoutput_295c.jpeg

fullsizeoutput_295e

Lyngenfjord Bungee i Birtavarre skilter med å tilby Europas trangeste strikkhopp. Med strikk forsvarlig festet til kroppen kan du klatre ut på rampen med et tomrom på hele 153 meter under deg. De beskriver det slik:  – Du kaster deg ut, pusten stopper og bergveggene i det smale juvet raser mot deg!

fullsizeoutput_2984

fullsizeoutput_2964

fullsizeoutput_2981

Nord-Troms kommunen har også et håp om at brua med strikkhoppmuligheter skal få folk til å komme til den lille bygda mellom fjellene med omlag 2200 innbyggere. Det er lett å forstå. Naturen er mektig.

fullsizeoutput_2966.jpeg

fullsizeoutput_296a

Slake åpne grønne fjellvidder og en dyp canyon som brutalt bryter fjell, berg og landskap i to. Det smale juvet. Brua som henger over juvet. Utsyn over et stykke natur som er slående frodig og sterk. Og livsfarlig.

fullsizeoutput_296c

fullsizeoutput_296e

Mens han som tok meg med opp til Gorsabrua tripper ledig og lett på den smale og luftige brua, har jeg nok med å bevege meg forsiktig og klamre meg lettere nervøs til rekkverket. Det oppleves svimlende utrygt. Jeg smiler tappert, forsøker å se naturlig avslappet ut, mens bena dirrer. Etter noen minutter blir det heldigvis bedre.

Utsikten fra brua derimot slår det meste, og det kjennes helt riktig å stå på Gorsabrua en vindfull seinsommerdag i august. Men hoppe i et strikk fra Gorsabrua i fritt fall? Ned i et 150 meter dypt mørkt vått juv? Aldri.

fullsizeoutput_2973
Foto: Knut Olav Olsen

fullsizeoutput_2978

Om Gorsabrua

Gorsabrua er en fagverksbru i Kåfjord kommune. Brua ble bygget i 2011 over fossejuvet Sabetjohk, som er et av de dypeste juva i Nord-Europa. Brua er laget av aluminium og veier 10, 5 tonn. Den er 1,5 meter bred og har eit spenn på 53 meter.

fullsizeoutput_2976

Gorsabrua ble produsert i Østerrike av Bitschnau GmbH, og den ble frakta med lastebil til Kåfjorddalen. Monteringa ble gjennomført på en parkeringsplass i nærheten av der hvor brua skulle stå. For å få frakta brua opp til juvet brukte de helikopter, og 30.06.2011 ble brua flydd inn over juvet, og brua blei åpnet 20. august 2011.  Kilde Wikipedia

fullsizeoutput_2962

 

Hvordan komme seg til Gorsabrua?

På veien nordover tar vi av E6 i Birtavarre og kjører opp gjennom Kåfjorddalen. Øverst i Kåfjorddalen finner du Ankerlia og en stor parkeringsplass. Den er godt merket og vanskelig å ta feil av. Her finner du informasjonstavle og tips om flere alternative stier opp mot Gorsabrua. På parkeringsplassen ved Ankerlia/Leaibenjárga finnes også en overbygget rasteplass og toalett.fullsizeoutput_2952

 

Alternativ parkering er tilgjengelig om du følger Fosseveien et stykke opp langs anleggsveien. Veien er gruslagt, smal og svinget, og en kjører opp på eget ansvar. Fra en godt merket parkeringsplass er det her 1,8 km gange inn til Gorsabrua.
Det er også mulig å kjøre helt opp og innover fjellet på anleggsvei. Du vil da komme til et skilt som viser at det er 2,5 km gange nedover til Gorsabrua.

fullsizeoutput_2956

fullsizeoutput_2954.jpeg

fullsizeoutput_294e.jpeg

 

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s