Tøff opptur i Fykantrappa

Av Heidi Rudolfsen

Ei 100 år gammel tretrapp klamrer seg fast i fjellsida innerst i Glomfjord. Den bratte trappa er noe helt utenom det vanlige. For godt over 40 år siden gikk jeg denne trappa sammen med mine foreldre. Historien sier at jeg skal ha vært et sted mellom 7 og 10 år. Jeg var, i følge de som var med, knyttet fast i min far med tau rundt magen.

Jeg har kun vage minner om turen. Nå er vi på vei opp den samme dalen, over samme gyngende hengebru, for å ta turen opp på høyfjellet igjen. Knut Olav og jeg. I ei gammel værslitt trapp. Det er bratt. Det er luftig. Det langt ned. Det er faktisk ganske skummelt.

Fykantrappa er en helt unik trapp fra Rallartiden med 1129 trappetrinn over 300 høydemeter. Noen kaller den også for Rallartrappa. Trappa finner du helt innerst i Glomfjord i Meløy. Trappa ligger kun 20 minutters kjøring fra isbreen Svartisen.

Mellom Fykantunnelen og Svartistunnelen på RV 17, går det en vei videre innover dalen som fører helt opp på Glomfjellet.  Like før første tunnel innerst i Fykandalen tar vi til venstre, og kommer til parkeringsplassen for Fykantrappa.

fullsizeoutput_26e0
Kan du se trappa i fjellveggen?    Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_26ff
Foto: Heidi Rudolfsen

I det du løfter blikket opp mot fjellsiden skimtes trappa, som bokstavelig talt henger i bratte berget (bildet over). Bildet ved siden av viser startpunktet på trappa, denne delen er restaurert de senere år. Trappa omtales som Europas best bevarte trappeanlegg.

Fykantrappa ble bygget i 1919 av Rallarene. Rallarene arbeidet på fjellet for å lede vannet ned til Glomfjord Kraftverk. Historiene om Rallaren og livet de hadde her oppe på fjellet er fortsatt godt synlig.

Rallaren var en anleggsarbeider som arbeidet med jernbanelinjer, veier, industrianlegg eller gruvearbeid. I Meløy la de ned et stort arbeid med et vannkraftprosjekt innerst i Glomfjorden.

Trappa er i dag en gammel tretrapp, som nærmest biter seg fast i den massive fjellsiden. Fra parkeringsplassen og opp fjellveggen er det ca 1,7 km.

fullsizeoutput_26f9
Foto: Heidi Rudolfsen

Dette er en tur som utfordrer både kropp og hode. Jeg vil faktisk kalle det en liten mental styrkeprøve. Men tør du ta turen lover jeg en minnerik tur, og en helt unik utsikt.

Turen opp går først over elva på en hengebru, og gjennom en bratt sti gjennom skogen opp mot selve trappa. Hele turen opp til toppen av fjellet tar omlag en time, med rolig gange og noen hvilepauser.

Som ungdom og voksen har jeg gått denne trappa mange ganger. Jeg har introdusert familie og barn for trappa, og denne helt spesielle «klatreturen». Jeg kan også avsløre at jeg i en periode faktisk var litt redd for høyden enkelte steder.

Nå har jeg bestemt meg for å gå de kjente trinnene  igjen. Det er sommer, det er sol, trappa er tørr og fin.

fullsizeoutput_26e2
Foto: Heidi Rudolfsen
fullsizeoutput_26e3
Foto:Heidi Rudolfsen

 

fullsizeoutput_26e8
Foto: Heidi Rudolfsen

 

fullsizeoutput_26fc
Foto: Heidi Rudolfsen

Trappa er åpen for alle, og man går turen på eget ansvar. Det er viktig å være klar over at trappa kan være glatt i fuktig vær. Kanskje kan turen vente til en dag stien og trappa er tørr?

Fykantrappa krever gode ben og knær, samt en god dose mot. Med en stigning på sine 300 høydemeter opp langs fjellveggen er det nødvendig med godt fottøy, normalt god fysikk og helst ikke en utpreget høydeangst. Har du derimot litt høydeangst, som du ønsker å utfordre, er dette definitivt stedet for en slik utfordring.

Denne fine dagen er det mange som gjerne vil ta turen opp Fykantrappa på Glomfjordfjellet. På vei opp trappen møter vi de som allerede har vært på toppen, og som nå er på vei ned. Noen trenger å passere oss som ikke har det riktig så travelt, og som trenger litt mer tid. Trappa er i bruk av både lokalbefolkningen og andre besøkende. Ingen tvil om det. Dette dokumenteres i gjesteboka på toppen.

fullsizeoutput_26fb
Foto: Heidi Rudolfsen

 

fullsizeoutput_26f1
Foto: Heidi Rudolfsen

 

fullsizeoutput_2700
Foto: Heidi Rudolfsen

 

fullsizeoutput_26f2
Foto: Heidi Rudolfsen

 

fullsizeoutput_2701
Foto: Heidi Rudolfsen

 

fullsizeoutput_26f3
Foto: Heidi Rudolfsen

Oppe på fjellet kan du godt gi deg selv en fortjent klapp på skuldra, for at du klarte å gjennomføre den unike trappen opp på fjellet. Så kan du nyte den strålende utsikten over mektige fjellsider, Fykanvannet, fjorden og sneområdene på fjellene som strekker seg helt mot Svartisen.

På toppen av Fykantrappa ligger Rallarbrakka, en liten fjellrestaurant. Her finnes bord, krakker, servise fra gammel tid, og det servereres mat og drikke. Rallarbrakka er bare åpen hver torsdag fra 23 juni – 25 august (kl.12.00-20.00). Brakka er åpen med værforbehold. Om Rallarbrakka ikke har åpne dører den dagen du er på tur, anbefaler jeg å ha med matpakke og vann i sekken.

Herfra kan du rusle videre innover fjellet på smale stier i lett terreng. Du kan også velge å si deg fornøyd med trappeturen, spise litt niste, skrive i gjesteboka og starte på nedturen. Som i seg selv er vel så utfordrende som oppturen!

Jeg gjennomførte turen også denne gangen. Høydeangsten kom, men gikk igjen. Fykantrappa altså. Et unikt byggverk. For en herlig opptur. Denne gangen også!

fullsizeoutput_26f6
Foto: Heidi Rudolfsen

 

fullsizeoutput_26f4
Foto: Heidi Rudolfsen

 

fullsizeoutput_2706.jpeg
Jeg nådde toppen! Foto: K.Olsen
fullsizeoutput_26f8
Innover fjellet i frodig og lett terreng       Foto: Heidi Rudolfsen

fullsizeoutput_2703.jpeg

Besøk vakre Meløy Kommune Les mer her

Organiserte turer opp Fykantrappa  Les mer her

Magiske Svartisen  Les mer her

Sherpatrappa i Tromsø  Sherpatrappa steg for steg

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s