Varme Ciovo

Av Heidi Rudolfsen

Like ved Split flyplass og havnebyen Trogir, ligger øya Ciovo. Den frodige øya med sine utallige idylliske bukter er blitt et populært område for solhungrige mennesker, også for de som leter etter et eget rolig paradis i Kroatia. Vi var kun solhungrige, i behov for varme og en rolig tilbakelent ferie. 

Ciovo er ei ganske stor øy på omlag 28,8 kvadratkilometer. Over 6000 fastboende blir et langt høyere tall i sommerhalvåret. I likhet med andre områder på denne kyststrekningen er Ciovoøya i vekst på grunn av den sentrale beliggenheten, og den rolige atmosfæren den tilbyr gjestene sine.

fullsizeoutput_26a3
Foto: Heidi Rudolfsen      Kveld i Okrug Gornji

I nord er Ciovo tilknyttet fastlandet med en broforbindelse som går via øya Trogir. Med Ciovos økende popularitet har trafikken over broen blitt større enn først tenkt. Det pågår derfor nå et stort veiprosjekt med å bygge ny bro mellom Trogir og Ciovoøya.

Drosjesjåføren som transporterer oss fra flyplassen til leiligheten vi skal leie i Okrug Gornji, forteller at den nye brua er planlagt ferdig sommeren 2018. Han omtaler den nye brua som svært etterlengtet, og sier den vil ha stor betydning for smidigere trafikkavvikling for de som bor og besøker øya.

fullsizeoutput_2696
Foto; H.Rudolfsen  På båten til Split

Det forstår vi siden vi erfarte litt av køståinga ved gammelbrua. Vi holdt på å miste båten vi skulle med til Split. Men en hyggelig Kroatisk ung dame (en av båtutleierne i Okrug) tok en kjapp telefon til en lokal taxi. En eldre erfaren drosjesjåfør tok noen «short cuts», og sørget for at vi kom med båten i siste minutt. Takk til begge for velvillig hjelp. Vi fikk ståplass.

 

fullsizeoutput_26ac
Foto: Heidi Rudolfsen     Varm dag og ungdommene bader

Som i Trogir finner man også en eldre Kroatisk bebyggelse der broa treffer Ciovo. Derfra er bebyggelsen spredt langs deler av øyas kystlinje og litt opp i høyden. Øyas høyeste punkt er Rudine (218 meter) der man har en flott utsikt over øya, Trogir og andre øyer i Adriaterhavet.

Coivo framstår som en frodig og grønn øy. Dette skyldes de store flotte pinjetrærne med barnåler, som beholder grønnfargen gjennom året. Strandsonen består av stein og knauser av lyse bergarter. Store deler av kyststripa er ubebygd, eller satt av til friområder.

IMG_4042
Foto: Heidi Rudolfsen

Fra gammelt av har det vært flere små landsbyer på øya, og her har vært munkekloster og flere kirker. Noen står der fortsatt i dag. Øyas historie kan spores tilbake til før romertiden.

Bebyggelsen på Ciovo og Okrug Gornji består av velstelte lyskalkede murhus med røde tak. I de små private hagene dyrkes tomat, paprika, agurk, melon og ulike krydderplanter.

Lokale innbyggere har sine frukt og grønnsaksutsalg i kryss og veikanter, så det er bare å velge og vrake i lokale billige og gode råvarer.

 

fullsizeoutput_2689
Foto: Heidi Rudolfsen     Okrug Gornji havn
fullsizeoutput_268d
Foto: Heidi Rudolfsen    Sør i Okrug Gornjibukta

Du finner mange badestrender på Ciovo. De fleste er klassiske småsteinstrender som er vanlig i Kroatia, og på noen av de greske øyene. Småstein og bergstubber i strandkanten kan noen ganger være litt vel skarpe, så her bader alle med gummierte badesko. Veldig lurt, erfarte vi!

IMG_4060
Foto: Heidi Rudolfsen

I varme solfylte uker var vi så heldig å leie en flott privat leilighet i landsbyen Okrug Gornji. Vi bodde tett ved lange lyse strender, gode spisesteder, og bare et steinkast over fjorden ligger nydelige Trogir.

 

Punktlige passasjerbåter frakter reisende i en sjarmerende motordur inn til Trogir havn. Turen tar omlag 15 minutter og vi betaler kontant på båten (20 kuna pr. person en vei). Båten går hver hele time. Det ble mange fine turer over fjorden inn til Trogir. Les mer om det her Trogir, en Kroatisk perle.

 

img_4045-e1531255622420.jpg
Foto: Heidi Rudolfsen

I høysesongen er de lett tilgjengelig og populære strendene fulle av voksne, barn, bademadrasser og oppblåsbare plastdyr. Her koser både voksne, ungdommer og ungene seg. Fra midten av juni øker antallet strandbesøkende betraktelig.

Det kan fort bli rimelig tett, så det kan være lurt å søke ut mot mindre og roligere strender. Du trenger ikke bevege deg så langt før du finner små viker, brygger og platåer som er fine å tilbringe noen timer på. Vi gjorde nettop det, og fant en egen liten plass å nyte solen.

fullsizeoutput_2693
Foto: Heidi Rudolfsen

 

Vi spiser lunsj på en hyggelig strandrestaurant. Her nyter vi formiddagsmat for to, med vin og øl, for under 150 Kroatiske Kuna. Da er det hyggelig å lunsje! Utsikten mot Okrugbukta kan vi heller ikke klage på. Den er utsøkt og gratis.

fullsizeoutput_268e
Foto: Heidi Rudolfsen

Hva sier de besøkende som kjenner området? De forteller at Kroatia er et flott land å feriere i. Naturen er vakker, strendene hvite, og sjøvannet er blått og klart. I Okrug er rikelig med aktiviteter både for voksne, ungdommer og barn, og Riviera Okrug tilbyr hyggelige strandrestauranter som perler på en snor. Her kan man gå tur, sykle, padle kano og leie båt/bil/moped. Området oppleves oversiktlig og rolig. Det Kroatiske folk er vennlige og hyggelige.

Vi forsøkte å leie en liten båt. Siden vi har en båt hjemme med en liten motor tenkte vi at vi greit kunne håndtere det. Men vi ble høflig informert om at det her kreves dokumentert båtførerprøve ved utleie av alle typer båter, også de minste båtene. Så det ble med det. Det er forøvrig fint at båtsikkerhet ivaretas for ferierende gjester.

fullsizeoutput_268c
Foto: Heidi Rudolfsen      To voksne turgåere hviler seg

Okrug Gornji frister med flere gode restauranter og deilig mat. Prisen på mat og drikke er lav. Kvaliteten på innholdet i måltidene vi serveres er høy.

IMG_4168.JPG
Foto: Heidi Rudolfsen

På Ciovo spiser vi godt. Kroaterne sparer ikke på maten de serverer gjestene sine, og salatene vi mesker oss med skuffer ikke. Det er de mest innholdsrike salatene jeg har spist til nå. Den lokale vinen smaker fortreffelig, og det er også mulig å bestille annen god vin.

IMG_4185
Foto: Heidi Rudolfsen      Kyllingsalat, kokkens anbefaling

Ciovo kan lett bringe fram duft og en fornemmelse av greske øyer. Men vi befinner oss i vakre Kroatia. Vi nyter varmen, vakre omgivelser og lyden av syngende gresshopper. Vi nyter late dager, sola og hyggelige menneskemøter over et glass vin.

 

Feriegjestene her forteller at de trives her og er blitt glad i sommerlivet på Ciovoøya, og i byen Trogir. Det er lett å forstå. Vi takker for oss, vertskapet for gjestfrihet, for at vi fikk bo godt og nyte varme strender på Ciovo. Vi fikk det vi ønsket oss. Og mere til.

IMG_4069
Foto: Heidi Rudolfsen

 

 

Les mer om Kroatia Trogir, en Kroatisk perle

Reklamer

En kommentar om “Varme Ciovo

  1. Tilbaketråkk: Trogir, en Kroatisk perle – En ny utsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s