Sherpatrappa steg for steg

Har du gått Sherpatrappa i Tromsø? Kanskje har du tenkt å ta turen opp steintrappa i løpet av sommeren? Det er en flott tur, og turen er mulig å gjennomføre for deg med normal kondis og greie ben. Er du i tvil om du klarer de 1000 trinnene? 

Du klarer det. Du må bare ta deg litt tid, og legge inn små pauser underveis på de fine pausebenkene. Eller pustebenkene, som jeg velger å kalle dem.

img_3466.jpg
Høst og mye folk i trappa! Foto: H.Rudolfsen

Jeg har gått Sherpatrappa opp til Fløya både vår og høst. Både utenbys besøkende og Tromsøs innbyggere ser ut til å bruke trappen flittig. Turen opp trappa er så godt besøkt at Tromsø kommune har utarbeidet informasjon til trappegåerene.

Informasjonen under er hentet fra Tromsø kommunes nettsted, og viderebringes her til deg som vil forsøke deg på Sherpatrappa i Tromsø.

Jeg velger å omtale Sherpatrappa med stor S. Fordi trappa og de som sirlig har lagt stein på stein fortjener det.

IMG_3982
Foto: Heidi Rudolfsen  Sherpaene har navngitt trappa Tromsø

Pausebenk for både tobeinte og firebeinte trappegåere. Trappa har flere fine pausebenker hvor det er mulig å finne igjen pusten og nyte utsikten.

IMG_3472

Parkering viser seg å være et sentralt tema for mange av trappevandrerene. Hvis du bruker bil, kan du parkere gratis på kommunens utfartsparkering på Elvestrand (gravlunden), forbi campingplassen og Tuil Arena i Tromsdalen.

Herfra går du ca. 1,7 km via turveier og gjennom boligområder til starten på Akslastien i Fløyvegen. Traseen er bare delvis merket, så det er lurt å ta med seg kartet kommunen har laget. Å parkere på Elvestrand gjør selvfølgelig turen en del lengre.

img_3979.jpg
Foto: Heidi Rudolfsen – Vår i trappa
IMG_1394
Kart Tromsø kommune. Parkering og stier for tur opp Sherpatrappa.

Med buss har du flere muligheter. Du kan ta nummer 20, 24 eller 28 til bruhodet ved Ishavskatedralen, og herfra følge de grønne turstiskiltene merket «Fløya via Aksla». Du kan ta buss 27 til for eksempel Eurospar eller Fjellheisen, eller buss 26 til Fløyvegen.

Fra busstoppene i Fløyvegen og ved Fjellheisen tar det deg knappe 5 minutter å gå til starten av Akslastien.

Med sykkel tar det deg 12-15 minutter fra sentrum til starten på Akslastien. Jeg ville nok brukt litt lenger tid. Se kart.

IMG_3978
Foto: Heidi Rudolfsen  Vårtur på solide steintrinn

Selve Sherpatrappa starter på Lilleaksla 150 moh, og tar deg opp gjennom tett bjørkeskog, forbi tregrensa til høyfjellet. I løpet av sommeren 2018 vil de siste trappetrinnene bli lagt helt opp til fjellplatået ved Fjellheisen på 410 moh.

Trappa har over 1000 trinn og er en av de lengste slike trapper i Norge. Ved starten av trappa kan du fylle vannflaska i en liten bekk, og på turen oppover kan du ta en pust i bakken på en av de mange spesialbygde benkene.

IMG_3977
Foto: Heidi Rudolfsen  Vårtrapp

Skal du gå opp eller ned Sherpatrappa bes du om å bruke trinnene og ikke sideterrenget. Jo mindre tråkk langs kantene, jo større er sjansen for at plantene klarer å etablere seg her. På den måten binder de jord og forebygger erosjon, og trappetrinnene vil ligge støtt i mange år. Dessuten er det penere når vegetasjonen etter litt tid får omslutte trappa.

Tromsø kommune ønsker god tur opp trappen. Det samme gjør jeg! Turen opp Sherpatrappen er helt topp og trinnene er gode å gå i. Utsikten over havet, fjellene og byen er enestående. Særlig utsikten fra toppen av Fløya og fjellheisen hvor du har panoramautsikt over Tromsøya og områdene rundt.

IMG_3963
Foto: Heidi Rudolfsen   På toppen kan du hvile litt og beundre utsikten.

På toppen kan du nyte medbrakt niste ute i det fri, eller du kan kjøpe det du ha lyst på inne i Fjellstua restaurant.

Skulle du komme til erkjennelsen om at turen ned blir for mye for slitne bein, kan du bare ta Fjellheisen ned. Eller motsatt om du vil, heisen opp og trappa ned. Kan det bli bedre?

IMG_3984
Foto: Heidi Rudolfsen  Vårtur. På vei ned under Sherpaflagg

Les mer om Sherpatrappa;

Høst i Sherpatrappa

Reklamer

3 kommentarer om “Sherpatrappa steg for steg

  1. Tilbaketråkk: Herlig opptur i Fykantrappa – En ny utsikt

  2. Tilbaketråkk: Sherpabeslekta? – Ny utsikt

  3. Tilbaketråkk: Høst i Sherpatrappa – Ny utsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s