Magiske Svartisen

Av Heidi Rudolfsen

Ingenting er så fint som når godværet spiller på lag med ferie og vår årlige reise til Meløy og Nordland. For i Nordland venter Svartisen og Engenbreen. Engenbreen ligger der, kanskje litt avmålt og definitivt en tanke kjølig i blikket. Den har ventet et helt år på at vi skal komme. Det er årets besøk. Vi bruker stort sett alltid en dag sammen med Svartisen, så sant det lar seg gjøre. I det vi nærmer oss forvandles Svartisen og tunga av Engenbreen seg og framstår imøtekommende, gjestmild og varm.

sommer 2004 006

Svartisen er Norges nest største isbre på hele 370 kvadratkilometer. Det er den isbreen på det europeiske fastland som har lavest beliggenhet, bare ca. 20 meter over havet. Det gjør den lett tilgjengelig for ulike breturer og unike naturopplevelser. Saltfjellet/Svartisen nasjonalpark inneholder attraktive villmarksområder for friluftsliv.

Svartisen ligger i Meløy kommune. Meløy er en kystkommune på Nordlandskysten, omlag 12 mil sør for Bødø. Svartisen består av to breer; Vestisen og Østisen. Vesterdalen som skiller de to breene, ble isfri for kort tid siden. Brelandskapet inneholder elvesletter med sand og leiravsetninger som er under stadig forandring av breelvene. I enkelte brevatn kalver breen med dype drønn. Engenbreen har de siste 25 årene trukket seg tilbake og blitt mindre.

sommer 2004 005

Engenbreen, brearmen som munner ut i Holandsfjorden i Meløy har gjennom mange år vært et turistmål for både norske og utenlandske turister fordi den er lett tilgjengelig. For å komme over til Svartisen fra Meløysiden, må en ta båt over Holandsfjorden, fra Holandsvika. Brygga ligger ca 1 km sør for turistkontoret ved RV 17. Det er 15 km fra fergeleiet på Forøy i sør, og 40 km fra Ørnes i nord.

IMG_3877
Utsikt fra bryggen i Holandsvika  Foto: H.Rudolfsen
IMG_3879
Venter på båten

Skyssbåten fra Holandsvika tar deg over til Svartisen kai. Det er en fin tur, og på båten befinner du deg virkelig i majestetiske omgivelser. Det er noe helt eget å ankomme med båt i sakte fart. Du seiler bokstavelig talt inn i en egen Svartisverden.

Engenbreen Skyss kjører regelmessig over Holandsfjorden fra slutten av mai til begynnelsen av september. Turen tar bare 10 minutter, så nyt hvert minutt.

IMG_3888

Gåturen inn mot Engenbreen er flott. Fra kaia på Svartisen er det ca. 2 km opp til Brestua, og 4 km opp til selve breen. Vandringen inn mot breen byr på frodig natur. Grønn mark, frodige fjellsider, høye fjell, brune berg, brefarget Svartisvann, og den blåturkise breen.

sommer 2004 014
Utsikt fra breen mot Svartisvannet

De fleste tar denne turen på vår, sommer eller tidlig høst. Fargene i isen og omgivelsene framstår i ulike nyanser, avhengig av årstid og været den dagen du er på besøk. På en varm godværsdag med klar blå himmel er fargene påfallende vakre, og vanskelig å beskrive.

sommer 2004 010Svartisen og Engenbreen er tilgjengelig for de aller fleste, både store og små. Veien inn mot breen ligger i lett flatt terreng. Bergene derimot, byr på litt høydestigning. De som søker utfordring og spenningen med brevandring, møter et eldorado å boltre seg i.

For mange år tilbake lot mange turister seg friste til en tur på breen uten så mye breutstyr. I dag er det helt andre forhold, og kyndige breførere og godt utstyr anses som viktig. Det finnes flere ulike selskaper som arrangerer kurs og brevandringer på Svartisen.

Hvorfor ikke sykle opp til Svartisen? Du kan nemlig leie deg en sykkel på båten. Syklene står på kaia når du kommer over med båten, og det er bare å sykle i vei. Et fint alternativ for de yngste som synes turen kan bli litt lang.

Turen inn til isen er muligens litt lengre enn mange tror. Fra Svartisen kai er det 3 km med grusvei inn mot breen, altså 6 km tur/retur. Der veien ender, er det et par hundre meter med sti. Så går turen videre på blankpolerte moreneberg. Ved fuktig vær eller nedbør kan bergene være glatte. Gode sko er derfor lurt å ha.

IMG_3896
Ved Brestua er utsikten upåklagelig
Brestua er et hyggelig spisested på Svartisen. Her er det godt med sitteplasser inne, og stor terrasse med spektakulær utsikt mot breen. Fra juni måned og fram til utgangen av august har serveringsstedet Brestua faste åpningstider, og byr på kaffe, enkle retter, lunsj og middag. I september har Brestua en mer begrenset åpningstid.
I Brestua finnes litt historie fra Svartisen. Det har opp gjennom tidene vært flere kjente personer innom Svartisen. Fridtjof Nansen, Keiser Wilhelm osv. To av salene er blitt oppkalt etter disse og her kan man se bilder og lese historier fra deres besøk.
IMG_3887
Engen gård

Kan man overnatte på Svartisen? Ja, det er mulig. Det finnes flere overnattingssteder i nærheten av Svartisen. Det finnes en oversikt over disse på Svartisen.no. Engen Gård er spesiell siden den ligger idyllisk til like ved Engenbreen, og med spektakulær utsikt mot fjorden og breen. Gården ligger rett ovenfor kaien på Svartisen.

IMG_3889

Det er også mulig å ta med eget telt til Svartisen. Teltplasser finnes i nærheten av Brestua, for en liten sum pr. person. Her finnes frodige grønne sletter hvor teltet kan stå.

En dagstur til Svartisen er for de aller fleste mulig å gjennomføre, og en kan selv bestemme innhold og lengde på turen.

Noen tar turen inn til breen for brevandring, andre går til veis ende for å sitte på bergene å hvile, og synes det er helt topp. Så kan du velge å rusle rolig inn til Brestua, sitte ute på terassen med en kjærkommen varm kopp kaffe eller te, og bare nyte synet av et makalaust stykke Norge. Jeg har selv gjort nettopp det ved flere anledninger. Jeg har mange gode minner fra Svartisen. Flere overnattingsturer, og de senere år flotte dagsturer sammen med familie og venner.

Å få muligheten til å være så tett på Svartisen er noe du garantert vil huske. Jeg vil driste meg til å si at det er magisk. Frister det å legge en tur innom? Jeg ønsker deg en fantastisk tur.

Opplev Svartisen

Nettsted SvartisenSommer 2008 og hytta 2008 106

Engen Gård

Overnattingsted på Svartisen

Finne Ut

Oppmerksomt nærvær i natur

Båt Svartisen

Engenbreen Skyss AS

Mobil: +47 959 20 327

Epost: post@engenbreenskyss.no

.

Reklamer

2 kommentarer om “Magiske Svartisen

  1. Tilbaketråkk: Herlig opptur i Fykantrappa – En ny utsikt

  2. Tilbaketråkk: Bevar Svartisen. Stopp uttak av is! – Ny utsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s