Unike Cinque Terre

Av Heidi Rudolfsen

Vi benytter apostlenes hester og kunsten å gå rolig denne ferien. Nyter junivarme, særegne omgivelser, og utsikt som vanskelig kan forklares. Daglige vandringer på  ulendte gangveier, vakre steinstier, bratte steintrapper, for så å ende opp i en ubeskrivelig vakker liten italiensk landsby. I en av «de fem byene», som bokstavelig talt klamrer seg fast i stupbratte fjellklipper. 

Cinque Terre, også omtalt som «de fem byer», er betegnelsen på et bratt og ulendt område i det nordlige Italia. Området består av fem små fiskerlandsbyer beliggende mellom Genova og La Spezia. Cinque Terre ligger i den østlige delen av Liguria-regionen på vestkysten av Italia.

IMG_2909
Kystlinjen Cinque Terre, sett fra høyden over Monterosso al Mare

De fem byene består av landsbyene (fra nord): Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, og Riomaggiore. Hele Cinque Terre-området har status som nasjonalpark, og står på UNESCOs verdensarvliste. I dette bratte landskapet har befolkningen gjennom århundrenes løp nitidig bygget terrasser langs det skarpe og forrevne landskapet på klippene overfor havet. Her produseres lokal vin, olivenolje og kvalitetspesto. Jeg kjøpte selvfølgelig pesto med hjem. I de senere årene har området blitt en turistmagnet, særlig for fotturister som går mellom byene på enkle turstier langs fjellsidene som stuper ned i det Liguriske hav.

IMG_3021
Corniglia ligger på en høyde

Tilreisende tiltrekkes av en vakker og særegen natur, kulturlandskapet og de helt unike landsbyene som klorer seg fast i fjellsidene. Områdets viktigste sjarm er utvilsomt mangelen på synbare moderne innslag. Turstier, tog og båter danner forbindelsen mellom landsbyene, byene er i liten grad tilgjengelig med biler fra utsiden. Det er som å bevege seg tilbake i tid.

IMG_2934
Vernazza
IMG_2942
Vernazza

IMG_2975Vi kom til Cinque Terre-området med tog fra Milano. Vi som kommer «nordfra», følte oss umiddelbart hjemme i det ville og spektakulære området. Det var en del vind de dagene vi var i området, og storhavet veltet inn kraftig sjø og bølger over strender, klipper og fjellsider. Så mye vind at de store båtene lå ved kai, og lokalbefolkningens fiskebåter lå stablet på torgområdene nærmest havet. Om båtene hadde ligget i havkanten, ville de vært skadet og muligens knust.

IMG_2978

Egne ben og hyppige lokaltog er den beste måten å ta seg fram på mellom byene. Selv tidlig i juni var det flust med turister i området, og togene var til enhver tid fulle. Når havet er roligere går det regelmessig båter mellom byene.

IMG_2949

Vi hadde forberedt oss en stund på turen til Cinque Terre, noe som gjorde at de fem døgnene her ble gode. Vi valgte på forhånd Monterosso al Mare som bosted under oppholdet, og det viste seg å fungere godt. Temperaturene tidlig i juni var perfekte for oss, rundt 20-24 grader. Daglige utflukter til og mellom de ulike byene i det uvanlig vakre landskapet, gjorde feriedagene innholdsrike.

IMG_2930
Vernazza

IMG_3035Vi benytter bena og kunsten å gå rolig. Vi nyter varmen, omgivelsene og en utsikt som vanskelig kan forklares. Etter et par-tre timers vandring i akkurat passe tempo for en som meg, kommer vi fornøyde fram til en ubeskrivelig vakker liten landsby.

Siden vi hadde godt med tid, tok vi det rolig og valgte å besøke en/to byer pr. dag. Vi tok tog til en av byene, spiste lunsj, gjorde oss kjent med byen, for så å gå over fjellet til neste by. Der spiste vi litt igjen, drakk god vin, og ruslet til toget som tok oss hjem til Monterosso al Mare om kvelden. Strålende. Så historiene om at det er mulig å spise frokost i en by, lunsj i en annen og middag i den tredje byen, er helt sanne!IMG_3027

IMG_3041

Cinque Terre-området er spesielt. Byene er unike. De er små, tette, sjarmerende, dramatiske, ekte. Vakre. Et glass lokal vin eller to ved en av byens enkle og eksotiske uterestauranter smaker særdeles godt. Omgivelsene gir en helt egen atmosfære.

Monterosso al Mare skiller seg fra de andre byene ved at den strekker seg åpent langs havet og strender. Store strender er det ikke så mange av i Cinque Terre området, så om du vil nyte litt strandliv er Monterosso al Mare et bra valg.

IMG_2921
Bystranden i Monterosso al Mare Foto: Heidi
IMG_2982
Riomaggiore
IMG_3034
Foto: Heidi
IMG_3042
Dette lille spisestedet henger bokstavelig talt i en smal fjellhylle over Vernassa
IMG_3038
Framme i Vernassa

IMG_3039Glem asfalt og pensko. Gode joggesko eller andre tursko er et «must». (Du kan selvfølgelig bruke sommerskoene dine om kveldene om du skal ut for å spise). En dagstursekk er fint å ha. Litt godt i sekken, og nok vann er også lurt. Det er ikke kiosk i hver sving i dette turområdet.

Vi møtte flere turister som med godt mot la ut på vandring på fjellstiene med ymse skotøy, for så å slite litt. Plastsko, pensandaler eller sarte tøysko. Det så ikke godt ut. Turstiene har ingen belysning, så planlegg eventuelle ettermiddagsturer på en slik måte at du unngår kveldsmørket. Turene er mulig å gjennomføre for deg som er i normal form, og for barn over 10 år som er glade i å gå. Er du plaget med føtter, knær eller balansen ville jeg tenkt meg litt om. Da er tog og båt flotte alternativer.

IMG_2988I Cingue Terre-området satte vi våre fotavtrykk. Området satte solide fotavtrykk hos meg. Uken i Cinque Terre, og besøket i «de fem byene»  var unikt. Jeg tenker ofte tilbake på dagene langs Liguriakysten. Det var definitivt en ferie som gjorde inntrykk.

En av turstiene som bærer navnet «kjærlighetstien» var stengt grunnet vedlikeholdsarbeid under vårt opphold. Vi ønsker oss tilbake til Cinque Terre en gang det passer. Da skal  vi gå «kjærlighetstien». Jeg gleder meg.

 

IMG_0672
Foto: Heidi

Cinque Terre kjennere har etter å ha lest denne artikkelen orientert om at Kjærlighetstien fortsatt er stengt, og at arbeidet med stien ikke er påbegynt. Den er ikke planlagt ferdig restaurert før 2/4 år fram i tid. Det meldes også om at enkelte av de andre stiene heller ikke er åpne akkurat nå, grunnet mye regn i området denne våren (2018). Dere som skal reise nå på våren kan jo sjekke ut dette, og melde tilbake til oss andre.

Les mer om reisen til Italia og Liguriakysten  Italia, Santa Margherita

Ut å spise – Liguriakysten

 

 

Reklamer

5 kommentarer om “Unike Cinque Terre

 1. Tilbaketråkk: Akutt lengsel – Ny utsikt

 2. Eidi Weie Strid

  Her var det mye fint å lese. Vi er en jentegjeng som drar til Cinque Terre 18. mai. Vi skal bo i Monterosso del Mar. Vi er så mange, så jeg lurer på om du har noen forslag til gode restauranter der vi kan bestille på forhånd. Det er det samme hvilken av byene det er i, for det går vel tog utover kvelden også kanskje?
  På forhånd takk 🙂
  Hilsen Eidi

  Liker

 3. Ny utsikt

  Hei Eidi

  Takk for hyggelig kommentar om artikkelen.
  Dere kan glede dere til flotte opplevelser!

  Når det gjelder restauranter har jeg dessverre ikke så mye kunnskap og informasjon. Jeg har ikke erfaringer med spisesteder for store grupper.

  Jeg ser derimot at medlemmene i gruppen Italiafrelst og Vi som elsker Italia på Facebook besitter mye informasjon og kompetanse på dette området. Jeg ville lagt ut spørsmålet der, og jeg er sikker på at du får mange nyttige tilbakemeldinger. Jeg ser også at der finnes private som holder matkurs o.l i området. Jeg vil tro at noen vil kunne gi deg gode tips for deg og reisefølget ditt.

  Togene mellom byene går langt utover kveldene, men sjekk rutetider.

  Lykke til og ha en nydelig ferie!

  Hilsen Heidi

  Liker

  1. Eidi Weie Strid

   Hei Heidi

   Tusen takk for svar og info. Jeg sjekker på gruppen Italiafrelst og ser om jeg får noentilbakemeldinger derfra.

   Hilsen Eidi

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s