Kongeprat

Av Heidi Rudolfsen

Der henger han. Kongen. Smilende. På en hvitmalt panelvegg, på et gammelt og slitent bryggeloft langt nord i landet. Hva gjør han her? Det samme lurer en godt voksen spanskmann på. Han kommer bort til meg mens jeg står der å beundrer selveste Kongen. Hva betyr ordene på bildet, spør han?

Han sier han ser at det er vår blide Konge. Hva betyr det å være helt, undrer spanskmannen? På et mørkebrunt olja tregulv glir vi inn i en lengre prat om Kongen, og om ord. Om å forstå ordene. Ordet helt kan definitivt  bety mer enn en ting.

Spanskmannen forteller at han desverre bare kan litt norsk. Kongen vil nok av mange omtales som en helt, om jeg skal følge mannens undring og mulige tolkning. Det blir en rar og interessant prat, og jeg forklarer så godt jeg kan på uvant engelsk, hva ordene på bildet mest sannsynlig betyr.

Det jeg tenkte på der jeg sto å beundret Kongen og ordene, før spanskmannen kom, var dette: Jeg tar til meg hver bokstav og hvert eneste ord. På vegne av Kongen, og meg selv. Du er helt Konge. Jeg er helt konge. Og jeg kjenner mange helterKanskje er jeg også, en gang i blant, en helt? Jeg velger å tro det. Kongen og jeg.

IMG_3736

Nå i mars henger salgsutstilling av kunstneren Hege Holen Paulsrud hos Bryggejentene i Ersfjord. Der henger malerier og mindre innrammede trykk og originaler. De fantastiske lokalene med så mye historie, er i seg selv verdt turen.

Kunstneren selv sier dette om kongebildet: «Det er 50 år siden Harald og Sonja forlovet seg. Etter en lang kamp for å få lov til å være kjærester, tenk det. Mulig den kampen har gjort verdens kuleste konge til den inkluderende og rause fyren han er i dag? Hva tror du?»

Kunstnerens nettside

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s