Hvorfor er pusten din viktig?

Av Heidi Rudolfsen

Du har nok kjent den du også. Stresspusten. Den overfladiske pusten som river i brystet. Du kjenner brystkassen heve og senke seg raskt. Det føles som om du ikke får nok luft, uansett hvor mye du puster. Selv når du endelig har ei rolig stund, kan du registrere at du puster mest i brystregionen. Hvordan kan det ha seg, at stresspusten etablerte seg så standhaftig i din, og min kropp?

Rett nedenfor lungene sitter vår hovedpustemuskel diafragma. Svært mange i vår vestlige kultur har et stillesittende arbeid, datarelaterte oppgaver, ispedd en god dose stress hver dag. Både i jobb og på hjemmefronten. I en slik hverdag blir diafragmamuskelen understimulert.

Fremoverbøyd holdning, spente nakkemuskler, stive hofter og stiv korsrygg, hemmer diafragmas bevegelse. Over tid blir muskelen stiv og lite bevegelig. Dette medfører at vi hovedsaklig puster via brystet og at pusten vår ikke kommer ned i mageregionen.

Skal jeg bare gi et råd til en bedre helse, 
så er det å puste ordentlig 
   
Dr. Andrew Weil

Ved å ha fokus på å puste godt og dypt, vil vi over tid kunne påvirke diafragma til å bli smidigere og avspent. På denne måten kan pusten vår bevege seg lettere ned i mageområdet og opp igjen. Det tar tid å endre et langvarig innarbeidet pustemønster. Det er ikke gjort over natten.

Pusten påvirker kroppens opptak av oksygen og frigir karbondioksid. Blodet transporterer oksygen fra lungene og til alle cellene i kroppen, og frakter så karbondioksid tilbake til lungene. Oksygenet tilfører liv og energi til de ulike cellene i kroppen, mens karbondioksid sørger for at avfall fraktes ut fra cellene og ut av kroppen.

IMG_0974

Oksygen er kroppens energikilde. Denne kilden påvirkes når pusten vår blir redusert, svak eller hemmet. Ved hemmet pust oppstår et lavt innhold av oksygen i blodet vårt. Dette gir cellene dårlige leveforhold. Når cellene får lite næring, påvirkes også leveforholdene for vev, muskler i kropp og hjerne. I denne situasjonen reagerer kroppen, den sparer på kreftene ved å gå over i redusert drift.

Å puste godt og dypt, er en investering i egen helse. God pust kan være med å forebygge sykdom. Bevisst bruk av pust har en helsebringende positiv effekt som helt reelt virker. Vi tilfører kroppen energi og krefter. Dette leder til en fysisk avspenning som gir muskler en nødvendig og velfortjent pause. God pust gir økt indre ro.

Ved innpust tilføres kroppen oksygen. Ved utpust slipper du pusten og frigjør spenning. Det vil være av stor betydning for kroppen om øvelsen gjøres daglig, eller så ofte du finner rom for det.

Hvordan kan jeg øve meg på å puste godt?

Legg hånden din på brystkassen, og kjenn pustebevegelsen i brystet. Legg hånden din på magen, og kjenn pustebevegelsen i magen. Bare registrer hvor du kjenner pustebevegelsen i kroppen din. La pusten være som den er. 

Gi din oppmerksomhet til magen igjen, pustebevegelsen i magen. Forsøk å følg pusterytmen du registrerer gjennom pustebevegelsen i mageregionen. Pust rolig inn via nesen. Pust like rolig ut gjennom munnen. Når du puster inn hever magen seg. Når du puster ut senker den seg. 

Gjenta denne måten å puste på et par/tre ganger.Fortsett videre med å puste inn og ut gjennom nesen. Følg din egen indre pustebølge og pusterytme. 

På innpust tilføres oksygen og energi. Utpusten gir hvile.


Les andre artikler om pust og helse

Når stress tar for stor plass
Fem historier om møtet med oppmerksomt nærvær
Hva er Mindfulness?
Hvordan kan jeg være – her og nå?
Hvordan bruke pusten ved krevende tankekjør?

En kommentar om “Hvorfor er pusten din viktig?

  1. Tilbaketråkk: Stillhet i støy og smerter – Ny utsikt

Kommentarer er stengt.