Lag deg et bål

Av Heidi Rudolfsen

Mange har erfart at det å sitte ved bål kjennes godt. Både alene og sammen med andre. En spesiell stemning oppstår gjerne ved eller rundt et bål. Er det tilfeldig?

Lag deg bål. Gjerne ute i naturen. Alene eller sammen med noen andre. Kulde eller vinter er ingen hindring. Å lage bål har i seg en liten sermoni. Finne egnede skiver med opptenningsved eller litt tørr never. Leite fram akkurat passe store vedkubber, noen tynne og noen litt tykkere. Lyden av første fyrstikk og se en liten flamme utvide seg og spre seg sakte men sikkert i veden og bålet.

Når du endelig ser flammene feste seg og det brenner godt, kan du lene deg tilbake og nyte. Lyset, lyden og lukten av bål. Knitringen. Så finne en passende stubbe eller stein å sitte på. Med jevne mellomrom finne en ny vedkubbe å legge på for å holde bålet ved like. Og bare sitte. Føle varmen. Følge bevegelsene i flammene med øynene.

Du kan muligens nokså raskt erfare det som skjer etterhvert. Skuldrene senker seg, fornemmelse av behag. Blikket finner flammene og gir en form for ro. Du sitter gjerne stille en stund, fokuset er rettet mot bålet og knitringen, bare avbrutt av bevegelsen hvor du legger på en ny vedkubbe. Passer på, slik at bålet ikke brenner ut og slokner.

Mange har erfart at det å sitte ved bål kjennes godt. Både alene og sammen med andre. En spesiell stemning oppstår gjerne ved eller rundt et bål. Er det tilfeldig?

IMG_0007
Foto: Heidi Rudolfsen

I en artikkel hos Forskning.no har journalist Mikkel Andreas Beck skrevet om det å sitte ved bål og effekten det har. Han refererer til et forskningsarbeid hvor Sus Corazon deler erfaringer om nettopp dette. Hun er adjunkt ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet. Hun forsker på hvordan naturen kan inngå i behandling av for eksempel stress og depresjon.

Hun sier blant annet: «Når du sitter ved et bål, kan det skje et naturlig skifte i tanker og oppmerksomhet. Grunnleggende sett har vi to former for oppmerksomhet. Den målrettede oppmerksomheten og den oppslukte oppmerksomheten. Den målrettede oppmerksomheten er den som gjør at du kan arbeide med noe konsentrert, men den formen for oppmerksomhet gjør hjernen anspent og sliten. Det er utmattende for hjernen, og du kan bare gjøre det i en begrenset periode. Setter du deg foran et bål, skifter du over til den oppslukte oppmerksomheten.»

Videre sier hun; «Når du er aktiv og klar til å reagere, er det sympatiske nervesystemet på jobb, men når du slapper av foran bålet, aktiveres det parasympatiske nervesystemet. Det første er det som sørger for at du er på tå hev og klar til å reagere på for eksempel fare. Det parasympatiske er aktivt når du slapper av og gjenoppbygger.»

IMG_0006
Foto: Heidi Rudolfsen

Når du roer ned foran bålet, aktiveres det parasympatiske nervesystemet. Dette gjør at vi senker skuldrene og opplever ro ved å observere flammene, lytte til knitringen og lar blikket hvile i de rødoransje fargene i flammene. Tankene kan vandre fritt.

Det skjer altså noe i kroppen når du bruker litt tid ved et bål.  Du lader rett og slett batteriene, du hviler og samler krefter. Du gir hjernen ro. Dette senker stressnivået i kroppen. Så er det tilfeldig at det kjennes bra å sitte ved et bål? Nei, det synes ikke å være tilfeldig.

Lag deg et bål. Om du ikke har mulighet til å lage ditt eget bål ute i naturen, kan du lage bål i en bålpanne, eller i en vedovn inne. God bålkos!

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s